בישראל חופשת הלידה המאושרת הינה של 26 שבועות, מתוכם 15 שבועות בתשלום . החזרה לעבודה מחופשת לידה כרוכה בקושי רב הן מבחינת השארת התינוק בידיים נאמנות אחרות והן מבחינה רגשית עבור האם.
הדבר כרוך גם בהערכות מיוחדת במיוחד כשמדובר בהנקה, וברצון של האם לשמור על תזונת חלב אם של התינוק.
איך שלא בוחנים את זה המעבר הוא לא קל.
טיפים שיקלו עלייך את החזרה לעבודה:
שמירת החלב מראש
- תדירות השאיבות משתנה בהתאם לזמן שאת חוזרת לעבודה. ככל שהחזרה לעבודה מוקדמת יותר כך תצטרכי לשאוב יותר על מנת לשמור על תזונה של חלב אם לתינוק. אם תינוקך גדול יותר מחצי שנה, ישלבו לו מזון מוצק ואז כמות השאיבות שתצטרכי תקטן.
- יש להצטייד מראש ולהכין סטוקים במקפיא:
רצוי להיערך לפחות חודש מראש ואם אפשר גם יותר. - מומלץ לשמור במקפיא כמויות של חלב שאוב במספר כמויות קטנות 30, 60. המטרה היא להשלים כמויות במידת הצורך ולא לבזבז.
- אם התינוק חווה קושי בלקיחת בקבוק – חשוב לזכור שמדובר בתהליך. יש לתת בקבוק כשהוא מראה סימני רעב ראשונים ולא כשהוא כבר בוכה.
מומלץ שמשך הארוחה יהיה לפחות 20 דקות כדי לאפשר הפרשה של הורמוני שובה.
יש להחזיק את התינוק מוחזק ורטיקלי זקוף כשבית הבליעה פתוח ויש מקום לתנועה של הראש לאחור .
הבקבוק מקביל לרצפה ורק חצי מהפטמה מלאה בחלב. זה יאפשר לו לבלוע בצורה נכונה.
מדי פעם להניח את הבקבוק על השפה התחתונה של התינוק. מאפשר לתינוק לסמן למטפלת אם הוא רוצה להמשיך לאכול או שהוא שבע.
מומלץ לתזמן את נתינת הבקבוק לא סמוך להגעתך הביתה על מנת שיינק כשאת מגיעה. כמובן שלא כל תינוק יחווה קושי במעבר לבקבוק אבל מומלץ לבדוק לפני כי גם ההרגל לבקבוק עבור התינוק לעיתים יהיה קשה. - יום החזרה – מומלץ שיום החזרה יהיה באמצע השבוע.
בסופי שבוע בד”כ תניקי יותר, ולכן יום לאחר סוף השבוע יהיה פחות טוב מבחינת ההדרגתיות.
אם תחזרי לדוג’ לעבודה ביום שני, תוכלי ביום ראשון שלפני שאת חוזרת לתת לתינוק חלב אם באותה מידה שיקבל ביום של עבודה.משאבת החלב
- מומלץ להצטייד במשאבה שקטה, משאבה רועשת תקשה עלייך ותגרום לך אי נוחות בעבודה.
- כשאת חוזרת לעבודה כדאי שתהייה לך צידנית טובה עם קרחומים, כל הקרחומים צריכים לגעת בשקיות חלב האם בעת השמירה על החלב. וניתנים להיות מחוץ למקרר עד 24 שע’.
- ניתן להשלים שקיות במהלך יום של שאיבה ובלבד שהיו באותה טמפרטורה.
- מומלץ לשאוב בזמן שלתינוקך נותנים בקבוק שאוב של חלב אם כשאת לא לידו. על מנת לגרות את השד לזרימה של חלב אם את יכולה לשים בד ספוג מעט בחלב אם או עם הריח של התינוק, את יכולה גם להתבונן בתמונות של תינוקך, פעולות אלו יכולות לעזור לך לעודד זרימה של חלב אם.
- מומלץ לשאוב להצטייד במשאבה קלה ונוחה לשימוש קומפקטית ודו צדדית על מנת שיהיה לך קל נוח ונעים. מחקרים מראים שאשה שמקום העבודה שלה מקצה לה מקום נוח לשאיבת חלב אם תשמור על ההנקה לאורך זמן ארוך יותר.
- מתי לשאוב? אם עדיין התינוק איתך אפשר לשאוב אחרי שהתינוק מסיים לינוק או להניק משד אחד ולשאוב בצד שני, בד”כ אמהות מדווחות ששעות הבוקר יותר קלות לשאיבה.
- מומלץ לשמור על שעות קבועות של השאיבה ובזמן העבודה לפנות זמן לשאיבה אחת ארוכה יותר רבע שעה מכל צד או רבע שעה דו צדדי. ועוד 2 שאיבות קטנות של 5 דקות לפני ואחרי השאיבה הארוכה. בהתאם למצב השד.
תקופה מאתגרת
- לשים לב לגודש – להיות ערניות בתקופה של חזרה לעבודה. מידה מסוימת של מלאות הינה תקיה, אבל אם השד קשה הדבר עלול לגרום לגודש.
במידה ומגיעים לגודש – לשים קומפרסים קרים עיסוי ולשאוב. - להתייעץ עם יועצת הנקה במידת הצורך.
- קחי בחשבון שזו תהייה תקופה מאתגרת גם לתינוק כי הוא משלים זמן אמא יש תינוקות שיהיו ערניים יותר בלילה
- בימים שבהם תינוקך לא במסגרת – להתנהל רגיל לא צריך לשמור על סדר היום של המטפלת.
אין בעיה להיות בהנקה מלאה כפי שאת רגילה.
מאת צופית דיסטלמן מירקין דולה ויועצת הנקה.