כמה זמן מותר להשאיר חלב אם בטמפרטורת החדר? כמה ימים מותר לשמור במקרר?כמה במקפיא? האם יש עדיפות לחלב אם במקפיא או במקרר? איך לחמם חלב אם?האם מותר לערבב חלב אם שנשאב בזמנים שונים?כל התשובות לשאלות שבוודאי מציקות לכן לאחסון ושמירה על חלב אם לאחר השאיבה
כמה כללים בסיסיים לפני ששומרים חלב אם:
- לפני שמעבירים את חלב האם לשקיות האחסון חשוב לדאוג שהידיים יהיו נקיות.
- יש להשתמש בשקיות סטריליות ללא bpa שנועדו לכך, מאושרים לשימוש לחלב אם ע”י משרד הבריאות, יכולים לעמוד במקפיא, בעלי סגירה הרמטית רצוי כפולה כדי שהחלב לא יישפך לך כשתפתחי אותו . למידע על שקיות להקפאה של חברת ארדו
- מומלץ לשמור בכמויות קטנות של 60 מ”ל , 40 מ”ל ,80 וכמה שקיות של 90 מ”ל, כך לא תצטרכי להפשיר כמות גדולה אם אינך זקוקה לה ואח”כ לזרוק.
- חשוב לציין את תאריך ההקפאה על גבי האריזה.
- מומלץ להשאיר מקום בשקית מאחר והחלב הקפוא מגדיל את נפחו בשקית . אם תשטחי את השקיות תוכלי לשים אותן אחד על גבי השני וכך לחסוך מקום.
כמה זמן מותר לאחסן חלב אם?
שאבת חלב ועדיין לא נתת לתינוק את משאירה את הבקבוק בטמפרטורת החדר .
משך אחסון מומלץ: 3- 4 שעות.
במידה ויש יום חם במיוחד עדיף להכניס למקרר ולא לחכות.
טמפרטורת החדר: 29-16 מעלות צלזיוס
צידנית אטומה עם קרחון
משך אחסון מומלץ: עד 24 שעות.
הקרחונים צריכים לגעת בבקבוקים/שקיות האחסון. חשוב להעביר למקרר מייד כשמתאפשר.
לפרטים על הצידניות של ארדו
חלב אם שאוב שנשמר במקרר
טמפרטורה מומלצת : 4 מעלות או פחות
משך אחסון מומלץ: עד 3 ימים.
יחד עם זאת בתנאים מסויימים : כמו תנאים נקיים מאוד של הידיים שטיפלו בחל האם או סביבה נקייה של המקרר והקפדה על הטמפטרטורה ניתן גם לאחסון 5-8 ימים.
מומלץ לשמור את החלב אם בחלק האחורי של המקרר שם הטמפ. קרה יותר.
חלב אם שהוקפא והופשר למקרר
טמפרטורה: 4 מעלות או פחות.
ניתן לשמור חלב אם שהוקפא והופשר במקרר עד 24 שעות.
אסור להקפיא חלב אם פעמיים.
במקפיא בעל דלת נפרדת או במקפיא נפרד – הקפאה עמוקה
טמפרטורה: 18- מעלות צלזיוס או פחות.
מומלץ לשמור 6-12 חודשים , יש לאחסן בחלק האחורי של המקפיא שם הטמפ. קרה יותר
לאתר משרד הבריאות
הפשרת חלב אם
יש להפשיר את חלב האם הראשון שהקפאנו, כלומר עם התאריך הישן יותר.
הפשרה הדרגתית במקרר מומלצת , ניתן גם להפשיר עם כלי שבו יש מים חמים. לא רותחים. אין להפשיר את חלב האם במיקרוגל.
אפשר גם להחזיק את השקית הקפואה מתחת למי ברז חמימים ולהפשיר את החלב.
ניתן להשתמש בחלב אם שהופשר עד 24 שעות מההפשרה. במידה והתינוק אכל מהמנה והשאיר, אפשר להשתמש במנה זו שוב עד שעתיים מהאכלה /עד האכלה הבאה.
לא מומלץ להקפיא /להכניס שוב למקרר.
חימום חלב אם לאחר הפשרה
לאחר ההפשרה, ולפני שנותנים את החלב לתינוק, כדאי לחמם את הבקבוק עם החלב בכלי עם מים פושרים כדי שהחלב יגיע לטמפרטורת החדר.
לעיתים לאחר הפשרה של חלב מוקפא או חימום חלב אם במקרר, נראה הפרדה של השומן מהחלבון יש לערבוב בצורה מעגלית ולא בניעור,
את חלב האם לאחר החימום לקבלת מרקם אחיד.
לפני האכלת התינוק מבקבוק שחומם יש לטפטף 2 טיפות על החלק הפנימי של הזרוע שלנו ולהרגיש את מידת החום.
חלב שהופשר מההקפאה לא ניתן להקפאה שנית ויש לשמור אותו במקרר עד האכלה.
מאת צופית דיסטלמן מירקין, מדריכת ההנקה.